Roma integráció elősegítése

Romaktív

Romaktív

Falunap főzéssel, zenével, felvonulással

2016. november 18. - szentom

A jó programok és a nyárias meleg sokakat kicsalt a művelődési ház udvarára szeptember 24-én. A padragkúti településrész a hónap utolsó szombatján tartotta hagyományos falunapját és szüreti felvonulását.

Délelőtt a művelődési ház udvarán zajlottak a programok, délután két órától indult a szüreti felvonulás a szokásos útvonalon. A közösségi program nem múlhat el főzőverseny nélkül. Az idén nyolc csapat jelentkezett. Részt vett Romact program csapata is. Varga Andrea segítőtől megtudtuk, a tagok pincepörköltet főznek, amellyel a családok átmeneti otthona lakóit is megvendégelik. A romákat segítő programban részt vesz Dorner László önkormányzati képviselő, aki szintén részt vett a falunapon. Az otthon dolgozói meghívására jöttek is a családok kisgyermekeikkel. A gyerekek édességet, gyümölcslét és karkötőt kaptak, majd sorba
által csillámtetoválásra vagy arcfestésre. A Jószerencsét nyugdíjas klub tagjai káposztát készítettek a bográcsban. Néhány klubtag süteményt is vitt, azt fogyasztották az ebéd elkészültéig. A retro klub két csapatot indított, külön főztek a hölgyek és az urak. A gulyáságyúban Molnár Viktor 150 főre készített gulyást. A szervezők azzal vendégelték meg a segítőket és a fellépőket. Amíg a felnőttek a bogrács mellett szorgoskodtak, a gyerekeket Kozák Valéria várta arcfestésre, csillámtetoválásra. Az Ajkai Képzőművészeti Egyesület tagjai kézműves alkotó foglalkozást tartottak. Természetesen a légvár sem maradhatott el. A hangosítást Kovács Péter végezte, a gulyáságyút Leskovics Zsolt biztosította.

A főzőverseny zsűritagja a helyi vendéglátó vállalkozó, Molnár Gábor, és a tizedikes szakács tanuló, Poór Levente volt. Levente elmondta, most először kapott meghívást zsűrizésre, aminek nagyon örül. Az iskolában már tanulták azt, hogy mire kell figyelni. A hagyományos totó sem maradhatott el. Paksa Rudolf állította össze az elgondolkodtató kérdéseket. A csapatok sokat gondolkodtak. Mindenki a tudását használta, a szervezők ugyanis kérték, hogy az okostelefonokat és az internetet ne hívják segítségül. A megfejtések ismertetésekor nagy derültséget váltott ki az a tény, hogy a hódító Napóleon félt a macskától. A helyiek azt is csak találgatták, hogy az idén melyik napon fagyott el Padragon és környékén a legtöbb diófa. Tíz óra után a fellépők is gyülekeztek. Az érdeklődők egyre népesebb tábora country és néptánc műsort láthatott. A Kristály Csepp country klub tavaly tavasszal alakult. A Rolling Country kerekes székes tánccsoport táncosa és segítője, Vidáné Tálos Enikő és Erdélyi Szandra toborozta a csapatot. Próbáikat közösen tartják a kerekes székesekkel, sok közös fellépésük is van. A Rolling Country csoport már négy éve működik, gyakran lépnek fel ajkai rendezvényeken is.

Az AjkaPadragkút táncegyüttes tagjai magyar és cigány tánccal léptek fel. Miközben a padragiak jól szórakoztak és már hozzáláttak az ebédhez is, a zsűri tagjai dolgoztak. A jó ebédhez Laca és barátai énekelték a nótákat. Nehéz lehetett a sok kiváló étel között eldönteni a sorrendet. Két első helyezettet hirdettek, a Csékúti Hegyért Egyesület főző csapata és a Cucmókok érdemelték ki azt, a második a Nyugdíjas Baráti Kör lett, a harmadik a Gyorskezű nagyik. Közben megérkeztek a szüreti felvonulás résztvevői, a traktorosok, a lovaskocsisok. A segítők hozzáláttak a díszítéshez. Az egyik kocsin menyasszony és vőlegény is helyet foglalt, Székely Anna és Madár Melchior vállalta a beöltözést. A menet kettő órakor indult a művelődési ház elől, majd a szokásos útvonalon, a Padragi úton, a Csertelepen át a Kodály utcán keresztül közel négy órás felvonulást követően tért vissza. A felvonuláson az ajkai fúvósok és a mazsorett csoport alapozta meg a jó hangulatot. Este Polyák Rita és Szele Attila énekelt, majd a bálban Réfi Attila és Homlok László zenélt.

forrás: http://ajkaiszo.hu/falunap-fozessel-zenevel-felvonulassal/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://romactiv.blog.hu/api/trackback/id/tr6611971572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása