Roma integráció elősegítése

Romaktív

Romaktív

Megnyitotta kapuit a bicskei Baba-mama Klub a Tanodában

2016. november 18. - szentom
  1. szeptember 8-án ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit a Bicskei Tanodában a Baba-mama Klub.

dsc05576.JPG

A klub létrejötte a magyarországi ROMACT Programnak köszönhető, mivel a ROMACT Program keretében 2016. áprilisában megalakuló ROMACT munkacsoport (Taskforce) ülésein ültek le egy asztalhoz életükben először azok a bicskei személyek (Bicske város Önkormányzatának Alpolgármestere, a Bicskei Tanoda vezetője, a Bicskei Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ - Kapcsolat Központ vezetője és a Tanoda körzetében dolgozó Védőnő, akik a helyi facilitátor segítségével a klub megalapítását létrehozták.

A Bicskei Tanoda a Péló-nak nevezett roma szeggregátumban található. A Tanoda délutánonként az iskolás gyermekek számára nyújt elsősorban segítséget a tanulásban, illetve különböző szakköröknek ad otthont, továbbá ingyen biztosít a diákok számára számítógépeket és internet használatot az ott berendezett számítógép teremben.

A Pélóban dolgozó védőnő a taskforce megbeszéléseken többször is jelezte, hogy a helyi roma társadalomra jellemző módon a felnőttek nagyon sokat foglalkoznak a kisgyermekekkel, de nem egészen olyan formában, ami a későbbiekben (óvodába és iskolába kerüléskor) megfelelő lenne. Nagyon kevés a logikai és az énekes-verses beszédfejlesztő játék a roma kisgyermekek otthoni nevelése során. Javaslata szerint nem csak a születési rendellenességgel született kisgyermekeknek, hanem általánosságban a roma társadalom kisgyermekeinek szüksége van szakember által vezetett u.n. korai fejlesztésre, hogy a későbbiek során gördülékenyebb legyen a szocializációs folyamatuk a többségi társadalom normáinak megfelelően. Természetesen nem csak a kisgyermekeket érinti a fejlesztés, hiszen a velük foglalkozó szülőknek is fontos megérteniük, mit és hogyan kell másképpen tenniük a kisgyermekek otthoni nevelésével kapcsolatosan. Ezek alapozták meg a Tanodai Baba-mama klub szükségességét.

A taskforce megbeszéléseknek köszönhetően áprilistól augusztus végéig minden előkészület lezajlott, s a klub szeptemberben megnyitotta kapuit. Azért szeptemberben került sor az első alkalomra, mert egyrészt nyáron a Tanoda zárva van, másrészt pedig a többgyermekes szülők nagyobb gyerekei ősszel már napközben óvodában/iskolában vannak, így csak a legkisebb van otthon. A szülők is ekkor érnek rá délelőttönként a klubba járni kisgyermekükkel.

A Baba-mama Klub nyitó napján szép számban érkeztek a helyi roma asszonyok kisgyermekeikkel, de volt nagyszülő és egy apuka is, aki elhozta gyermekét. Mindenkinek nagyon tetszett a klub és a lehetőség, hogy ide járhatnak a továbbiakban is. Az alapítók tervezetten kéthetente gondolták, hogy a klub nyitva tart csütörtökönként, de már az első alkalom után a visszajelzések alapján heti rendszerességre kell áttérni, mivel nagyon nagy az érdeklődés és az igény a klubfoglalkozásokra.

A klubtagok részére zárt facebook csoportot hoztunk létre, ahol a tagok a klubfoglalkozások fotóit letölthetik, illetve kapcsolatot tudnak tartani egymással a szülők és a klubvezetők akár minden nap. LINK:  https://www.facebook.com/groups/190000981428282/

Az első klubfoglalkozásból okulva az alapítók úgy döntöttek, hogy nem „Baba-mama Klub”, hanem Bicskei Baba Klub lesz az elnevezése a kezdeményezésnek, mivel ez senkit (nagyszülőket, apukákat, rokonokat) nem riaszt el attól, hogy a családban lévő legkisebb gyermekkel együtt részt vegyenek a foglalkozásokon. Az első klubfoglalkozáson megalakult a bicskei ROMACT CAG (Community Action Group), amelyhez további résztvevők csatlakozását várjuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://romactiv.blog.hu/api/trackback/id/tr4511971084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása